Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Vitala tecken - puls, andning och kroppstemperatur

Anatomi, fysiologi, avelPosted by Sara Mon, January 20, 2014 09:38:37

Det är viktigt att veta om sin hästs normalvärden när det gäller kroppstemperatur, puls och andning – de vitala tecknen. Antingen har du redan full koll och tycker det är tjatigt, eller så behöver du lite repetition. Här kommer en snabbgenomgång.

Kroppstemperatur

Kroppens temperatur ger en vink om hur hästen mår, om den har feber eller inte. När hästen har lärt sig att bli tempad så är det lätt och går snabbt. För att göra det smidigare kan man använda lite vaselin eller matolja på termometern så glider den lätt. Tänk på att det spelar roll hur långt in i ändtarmsöppningen du håller termometern för hur varmt den visar. Försök göra lika från gång till gång.

Hästar har ganska lika kroppstemperatur som vi människor. Någonstans kring 37,0-38,5 grader. Men det varierar mellan olika individer så ta tempen på hästen flera gånger när den är frisk för att få ett hum om var just den hästens normaltemp ligger. En häst som normalt har 37,5 men en morgon ligger på 38,5 bör observeras lite extra. Medan hagkompisen kanske alltid ligger på 38,5 utan att för den skull vara sjuk.

Föl har något högre kroppstemperatur än vuxna hästar. När det gäller dem så ska man även vara uppmärksam på för låg kroppstemperatur. Går den under 37 grader så kan det vara läge att ringa och rådfråga veterinären.

Så fort hästen ansträngs stiger kroppstemperaturen. Det tar sedan ett tag innan tempen går ner igen efter arbete.

Puls

Pulsen kan kännas på flera ställen på hästens kropp men det kräver lite träning. Ett av de ställen som funkar är vid ganaschkanten där en större artär passerar. Det går även att känna mellan griffelben och skenben på bakbenet eller på baksidan av kotan på frambenet.

Tänk på att hästar har en låg vilopuls så det kan dröja lite innan du känner ett slag. En normal vilopuls ligger någonstans kring 25-40 slag per minut. Det kan vara enklast att ta pulsen under 15 sekunder och multiplicera resultatet med fyra. Särskilt om det är en häst som har svårt att stå blickstilla en hel minut.

När hästen anstränger sig kan pulsen gå upp till över 200 slag per minut och så fort hästen blir lite stressad eller uppspelt, kanske av att den förväntar sig foder eller vill gå ut i hagen, så stiger pulsen. Men om hästen är avslappnad och helt plötsligt har en vilopuls på 60 slag per minut så är det en signal om att något är fel. Nyfödda föl har högre puls, upp till 100 slag per minut. Allt eftersom fölet blir äldre sjunker pulsen och närmar sig den hos en vuxen häst.

Om man är osäker på att känna pulsen så är det smart att investera i ett stetoskop. Då lyssnar man istället på hjärtljuden vilket ofta är lättare. Lyssna på vänster sida av bröstkorgen, strax bakom armbågen. Varje dubbelslag räknas som ett hjärtslag. Enklare stetoskop går att köpa för någon hundralapp eller två.

Pulsen kan även variera i styrka, inte bara i frekvens. Det gäller alltså att veta vad som menas när någon säger ”den har ökad puls”. Är det snabbare hjärtslag personen menar eller bultar det extra kraftigt i till exempel en hov? Kraftig puls kan vara ett tecken på till exempel fång eller en hovböld hos hästen. Det är samma fenomen som om vi får en sticka i fingret och det blir ömt och bultar.

Andning

Även andningen kan mätas med stetoskop. Annars får man titta på bröstkorgen eller känna framför näsborrarna. Hästen andas långsamt i vila, nånstans runt 8-12 andetag per minut. Även här har föl högre frekvens. De kan ta ett andetag i sekunden eller till och med ännu mer.

Det är också bra att lägga märke till hur hästen andas normalt. Då går det att upptäcka om den plötsligt andas mer ytligt eller få anstränga sig mer för att ta ett andetag. Med stetoskopet går det också att lyssna på hur det låter när luften passerar genom luftstrupen.

Den här typen av snabb hälsokoll kan självklart inte ersätta veterinärens undersökning men det är ett bra sätt att upptäcka om hästen håller på att bli sjuk eller för att hjälpa veterinären göra en bedömning av hur allvarligt det är. I större stall är det alltid bra att ha varje hästs normalvärden uppskrivna så att även en person som normalt inte sköter om en viss häst kan ha koll om det skulle behövas.

Andra tecken som kan vara bra att titta på om du misstänker att din häst inte mår bra är:

Uttorkning – nyp i skinnet på halsen och se hur fort det slätas ut efter att du släppt. Normalt ska det ske på någon sekund. Tar det längre tid tyder det på att hästen är uttorkad.

Slemhinnorna – titta i ögonlock, tandkött och inuti näsborrarna. Det ska vara fuktigt och ljust rosa. Onormalt är väldigt ljust, klarrött, grått, blåaktigt eller gult.

Kappillär återfyllnad – Tryck tummen hårt två sekunder mot hästens tandkött under överläppen. När du tar bort den blir det ett vitt märke. Normalt ska det återgå till sin vanliga rosa färg inom 1-2 sekunder. Tar det längre tid kan det tyda på chock, cirkulationsproblem eller uttorkning.

Djupare läsning:

En genomgång från Animal Health Trust.

Informationsblad med normalvärden.

Tidigare inlägg om andningen.

Tidigare inlägg om blodet och hjärtat.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.