Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Sable Islands vilda hästar

Skötsel & stallmiljöPosted by Sara Mon, November 25, 2013 10:14:09

Runt 30 mil sydöst om Nova Scotia i Kanada ligger ön Sable Island. Här bor runt 500 hästar och fem människor. Hästarna härstammar från förvildade tamhästar och är alltså inte vildhästar i ordets rätta bemärkelse utan ferala. De är helt oberoende av människan. Hästarna är små, ofta runt ponnymått och de kom dit någon gång på 1700-talet. Tidigare har hästar på ön fångats för att användas bland annat i kolgruvor eller gå till slakt.

Ön är gräsbevuxen och saknar träd. Den har breda sandstränder och sanddynerna kan bli upp till 30 meter. Ön är mycket långsmal och böjd, 49 km lång och 1,25 km på bredaste stället. Sable Island är numer naturreservat. Förutom hästarna så finns där nästan 200 växtarter och 350 fågelarter.

De senaste fem åren har hästantalet på ön ökat med 42 procent så förhållandena har varit goda. Men hästarna är inavlade och det är inte säkert att de kommer att finnas kvar i framtiden. Hästarna är skyddade enligt lag men det hjälper inte om inaveln börjar sätta sina spår med ökad sjukdomsfrekvens och minskad fertilitet.

Forskare som följt dem har visat att hästarna flyttar runt beroende på hur tillgången på bete är och hur mycket konkurrens det är från andra hästar. Forskningsrapporten av Marjamäki med flera som tittat på hästarna kan läsas gratis på nätet. Länk finns här nedanför.

Djupare läsning:

Marjamäki, P.H., Contasti, A.L., Coulson, T.N. & McLoughlin, P.D. 2013. Local density and group size interacts with age and sex to determine direction and rate of social dispersal in a polygynous mammal. Ecology and Evolution, 2013, vol. 3, nr. 9, s. 3073–3082.

Officiell Kanadensisk sida om Sable Island med bilder m.m.

Mer om hästarna på Sable Island i The Horse.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.