Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Glidande sadel kan indikera hälta

Träning & tävlingPosted by Sara Mon, October 28, 2013 21:18:16

Några brittiska forskare har hittat starka samband mellan att sadeln glider snett och att hästen är halt. I sin studie använde de 128 hästar som kom till en klinik i Newmarket för hältutredning. Enligt hältutredningen som gjordes var bakbenshälta vanligast, 51 av hästarna var halta på båda bakbenen och 71 på ett bakben. 11 hästar var inte halta alls, 26 var halta på ett eller båda frambenen och 20 hade problem i SI leden och/eller ryggen.

Hästarna studerades sen under ryttare, dels sin egen ryttare och dels en erfaren ryttare kopplad till kliniken. Forskarna studerade hur hästen rörde sig under ryttare och om sadeln låg stilla eller gled åt något håll. De resultat som kom fram kan komma till användning i praktiken, de var nämligen väldigt klara och tydliga.

Hos 38 av de 71 bakbenshalta hästarna, alltså över hälften, gled sadeln men det gjorde den inte på någon av de ohalta hästarna och inte heller på de med problem i ryggen. På en av hästarna med frambenshälta gled sadeln. När bakbenshältan bedövades bort och låg sadeln stilla i alla utom ett av fallen där den tidigare glidit snett. Det fanns inget samband med hur allvarlig hältan var men det var vanligare att sadeln gled mot den sida som var halt eller mest halt. Sadeln gled mindre om ryttaren satt ner i traven jämfört med om den red lätt och minskade även när ryttaren red utan stigbyglar. Sadeln gled mer med en lättare ryttare och mer på volt än på rakt spår.

En av forskarna påpekar att ägare, ryttare, tränare, veterinärer och sadelutprovare behöver informeras kring detta. Om sadeln glider kan det med andra ord vara en indikation på bakbenshälta och inte nödvändigtvis en dåligt tillpassad sadel. Forskningen fortsätter och man ska bland annat försöka se hur hästens rygg ändras över tid för att kunna ge rekommendationer om hur ofta sadelns tillpassning behöver kontrolleras.

Djupare läsning:

Greve, L. & Dyson, S.J. 2013. An investigation of the relationship between hindlimb lameness and saddle slip. Equine Veterinary Journal, vol. 45, s. 570–577.  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Jessika Mon, October 28, 2013 21:32:12

Jag blir nyfiken på om man sett om hästarna varit jämt musklade på båda sidor om ryggraden i dessa fall m hältor?