Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Reflexer och lampor

Skötsel & stallmiljöPosted by Sara Mon, September 16, 2013 09:41:12

Det börjar bli mörkare på kvällarna och nu plockar ryttare och kuskar förhoppningsvis fram sina reflexer. Men en studie från Storbritannien visar att det nog är bäst att investera i lampor också för den som ska ut längs vägarna i mörkret med sin häst.

Forskarna genomförde en enkätundersökning bland ryttare, totalt svarade 426 stycken på frågor om vilken utrustning de använde för att synas i mörkret till häst. De fick även svara på frågor om incidenter som inträffat i trafiken. 60 procent av ryttarna hade upplevt farlig incidenter där det varit "nära ögat" det senaste året.

Lite förvånande så hade de som bar reflexer inte upplevt färre incidenter än de som inte hade några reflexer alls, inte heller de vars häst bar reflexer slapp lindrigare undan. Däremot fanns det en tydlig skillnad för de ryttare som använde sig av lampor. De brittiska forskarna funderar därför på om det borde bli en rekommendation att ryttare använder lampor vid ridning i mörker.

Djupare läsning:

Scofield, R.M., Savin, H. & Randle, H. 2013. Road safety: is there a relationship between ‘near misses’ and the use of rider and horse reflective/fluorescent equipment. Proceedings of the 9th International Equitation Science Conference, USA, s. 30.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.