Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Korn

Utfodring & fodermedelPosted by Sara Mon, August 12, 2013 10:34:51

Korn heter barley på engelska och Hordeum vulgare på latin. Jämfört med havre så innehåller korn mer stärkelse och mindre fett. Stärkelsen är dessutom mer svårsmält i kornet så det finns en ökad risk att den inte hinner tas upp i tunntarmen. Om stärkelsen kommer vidare till grovtarmen kan miljön där störas med diarré eller till och med fång som följd. Hästar med känslig mage eller som ligger i riskzonen för fång ska därför inte ges korn.

Korn innehåller runt 11 MJ och mellan 70 och 80 gram smältbart råprotein per kg foder. Proteinet i korn innehåller låga halter av aminosyran lysin vilket gör det mindre lämpligt som enda kraftfoder till unghästar. Mineralinnehållet liknar det i havre med lite kalcium och magnesium men relativt mycket fosfor.

Korn har en mycket hård kärna och ska inte utfodras hel. Det är att krossa den vilket fungerar bra. Nackdelarna är försämrad hållbarhet och att det blir ganska dammigt. Korn är även vanligt i kommersiella foderblandningar eftersom det är förhållandevis billigt. Det är betydligt tyngre än havre, så om man byter från havre till korn gäller det att kontrollväga givan.

Eftersom korn, precis som havre, har kvar skalet vid utfodring är det extra viktigt att kontrollera att det inte växt mögel innanför det. Mögelangripet korn kan se bra ut vid första anblicken men innebära hälsorisker för hästen.

Djupare läsning:

Korn i den virtuella floran.

Tidigare inlägg om aminosyran lysin.

Tidigare inlägg om mögelgifter i foder.

Tidigare inlägg om havre.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.