Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Hästens hörsel

Anatomi, fysiologi, avelPosted by Sara Mon, February 04, 2013 05:48:22

Örats rörelser styrs av tio olika muskler som gör att det kan röras 180°. Det gör att hästen kan fånga upp ljud bättre och bestämma var de kommer ifrån. Man har sett att hästar kan bestämma inom 25° vilken riktning ett ljud kommer ifrån och det är betydligt sämre än exempelvis hund och människa som hittar rätt på 1° när. Hästar är mer anpassade till att uppfatta ljud långt bort och kan plocka upp och reagera på nåt som låter på många kilometers håll.

Hästen kan också, bättre än människan, sortera bland ljud som är lika starka för att urskilja vad som är viktigt. De verkar också kunna använda sin kropp för att förstärka ljud genom att ställa sig så att ljudvågorna studsar på bogen. Att lägga öronen bakåt är inte bara ett uttryck för aggression utan även ett sätt att tona ner riktigt höga ljud, ungefär som att hålla för öronen.

Människan hör ljud mellan 20Hz och 20kHz medan hästen hör mellan 55Hz och 33,5kHz. Det betyder att hästen inte hör dova ljud lika bra som människan, exempelvis mullret av en motor eller ljudet från cykeldäck. Däremot kan de uppfatta ljud av hög frekvens bättre än oss och kan alltså reagera på ett ljud fastän vi tycker att det är alldeles tyst. Det finns dock de som menar att hästen kan reagera på riktigt låga frekvenser som till exempel de vibrationer som uppstår före en jordbävning. I det fallet är det inte fråga om att de hör ljudet utan snarare att de känner av vibrationerna i marken.

Precis som hos människor verkar hästens hörsel bli sämre när den blir gammal. Framför allt är det de höga frekvenserna som blir svårare för hästen att uppfatta. Ett sätt att notera om en häst har nedsatt hörsel är om öron inte rör sig särskilt mycket eller ofta hänger. Ett plötsligt ljud, som att klappa i händerna, ska resultera i åtminstone en ryckning i öronen och gärna att hästen vänder på huvudet för att utesluta dövhet. Medfödd dövhet har hos flera djurslag ett samband med färgen och drabbade djur har ofta blå ögon och saknar pigment, åtminstone delvis.

Djupare läsning:

Harland, M.M., Stewart, A.J., Marshall, A.E. & Belknap, E.B. 2006. Diagnosis of deafness in a horse by brainstem auditory evoked potential. Canadian Veterinary Journal, vol. 47, nr. 2, s. 151-154.

Heffner, R.S. & Heffner, H.E. 1983. Hearing in large mammals: Horses (Equus Caballus) and cattle (Bos taurus). Behaviural Neuroscience, vol. 97, nr. 2, s. 299-309.

Heffner, R. Youre horse´s hearing.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.