Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

GI för foder

Utfodring & fodermedelPosted by Sara Mon, October 15, 2012 07:57:48

GI och glykemiskt index är nåt som diskuteras fram och tillbaka när mat och näring för människor är på tapeten, men självklart finns det även för hästar!

Det glykemiska indexet rankar kolhydrater beroende på hur mycket de påverkar blodsockret när man äter en viss mängd. Systemet uppfanns på åttiotalet av kanadensiska forskare och har sedan visat sig fungera även för hästfoder med några modifikationer.

Kolhydrater som bryts ner och tas upp snabbt i tarmen har högt glykemiskt index medan de som tar längre tid på sig får ett lågt index. Som exempel ligger havre och korn runt 90 och lusern runt 30. Kraftfoder är betydligt mer undersökt än grovfoder av naturliga skäl, det är bland kraftfodren man vanligtvis hittar större mängder riktigt snabba kolhydrater.

GI (medel från flera olika studier):

Havre

94

Korn

89

Majs

99

Lusern utan melass

29

Lusern med 10% melass

84

Torkad betfiber utan melass

46

Betfiber med 10% melass

95

Vetekli

42

Hö, rajgräs

47

Hö, hundäxing

49

För hästar som är känsliga för socker, exempelvis hästar som lätt får fång, hästar med EMS eller Cushings eller hästar som man bara misstänker håller på att utveckla insulinresistens så är det bättre med ett foder med lågt GI eftersom det påverkar blodsockret, och därmed insulinet, mindre.

Det man ska tänka på är att ett kraftfoder som ha lägre GI kanske har det på grund av att det inte hinner brytas ner och tas upp i tunntarmen. I de fallen ger det visserligen ett lägre blodsockersvar men riskerar i stället att störa miljön i grovtarmen vilket kan ge fång och kolik. Olika behandlingsprocesser, exempelvis micronisering, ångbehandling och liknande, påverkar fodrets GI, i de flesta fall så GI blir högre. Tanken med behandlingarna är oftast att fodret ska bli mer lättsmält så att risken för att det kommer vidare in i tunntarmen minskar, med följden att det tas upp snabbare och påverkar blodsockret på ett annat sätt.

Sammanfattningsvis är GI ett bra sätt att se hur framför allt kraftfoder påverkar blodsockret men de hästar som skulle ha störst nytta av dessa data behöver sällan kraftfoder alls.

Djupare läsning:

Rodiek, A. Glycemic Index and Low Glycemic Horse Feeds. California State University, Fresno, Equine Program.

Vervuert, I & Coenen, M. 2006. Factors affecting glycaemic index of feeds for horses. Proceedings of the 3rd European Equine Nutrition & Health Congress, 2006, Merelbeke, Belgium.

Glycemic Index. Kentucky Equine research, Equine Review, N 39.

Tidigare inlägg om insulin.

Tidigare inlägg om EMS.

Tidigare inlägg om Cushings/PPID.

GI-tabeller för människoföda.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.