Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Mer kritik mot böjprov

SjukdomarPosted by Sara Mon, April 28, 2014 14:54:13

Vid den årliga brittiska veterinärkongressen som hölls i höstas ifrågasattes återigen böjprovets pålitlighet. Det var Michael Schramme, fransk veterinär specialiserad på hältor och kirurgi, som gick igenom tidigare forskning på området.

Han pekade till exempel på begränsningarna i vilka slutsatser som kan dras av ett böjprov. Bland annat för att det är i stort sett omöjligt att påverka bara en led utan att andra strukturer också blir provocerade.

Men även denna gång riktades den huvudsakliga kritiken mot att böjprovet i sig inte standardiserats. För att kunna använda det på ett vettigt sätt vid hältutredning menade Michael Schramme att både kraften som används och tiden som böjningen pågår måste standardiseras.

Han tog även upp studier som visar att böjprovet inte klarar att förutsäga framtida hälta särskilt bra, som till exempel vid en besiktning inför försäljning.

Flera forskare har föreslagit att kraftmätare vid böjningen skulle kunna förbättra tillförlitligheten rejält. Då skulle kraften som används kunna sättas till exempelvis 100 N, eller 150 N enligt ett annat förslag.

Referens: Schramme, M. 2013. The role of flexion tests in lameness examinations: What’s the evidence? Proceedings of the British Equine Veterinary Association Congress, 2013, s. 167.

Djupare läsning:

Tidigare inlägg om böjprov.  • Comments(0)//forskning.equinfo.se/#post247