Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Kallblodssyndrom

SjukdomarPosted by Sara Tue, March 04, 2014 09:33:36

Kallblodstravare som kollapsar mitt under pågående lopp har väckt frågor om hästarnas välfärd. Men nu är forskningen på väg att hitta en lösning på problemet. Det verkar som om det så kallade ”kallblodssyndromet” kan ligga bakom kollapserna.

Kallblodssyndrom, eller dynamisk larynx kollaps, är ett problem i luftvägarna som förekommer framför allt hos kallblodstravare men även hos vissa andra raser, till exempel islandshäst och varmblodstravare. Det är en dynamisk luftvägssjukdom, det vill säga den märks bara när hästen arbetar.

Hästar med kallblodssyndrom har problem med struphuvudet. Delvis beror problemen på hur hästen är byggd vilket gör att det borde gå att minska förekomsten av den med hjälp av ett noggrant avelsarbete.

Dessutom har huvudets position under loppet betydelse.

- Hästen störs inte märkbart av syndromet när den går med huvudet fritt. Men när den ligger på och böjer in huvudet mot halsen så kan stämbanden och brosken runt dem kollapsa, säger forskaren Eric Strand till Stiftelsen Hästforskning.

- Hästen får då för lite luft genom strupöppningen.

- Förmodligen är det så att när hästen böjer nacken förflyttas struphuvudet hos de drabbade hästarna längre fram mellan käkarna, så att det blir för trångt, säger han.

Det behövs ytterst lite böjning, bara tolv graders vinkel vilket enligt Eric Strand knappt går att se med blotta ögat.

I ett annat forskningsprojekt om kallblodssyndrom testades drabbade hästar när de sprang med en speciell grimma som gör att huvudet inte kan böjas in mot halsen. Den så kallade Vik Lyn-grimman är uppkallad efter en häst med luftvägsproblem vars ägare uppfann grimman. Med grimman blev nästan alla hästar i studien symtomfria.

Forskarna har utvecklat diagnostiken för att lättare kunna hitta drabbade hästar och nu är målet att även kunna hjälpa dem genom operation.

Djupare läsning:

Om forskningsprojektet från Stiftelsen Hästforskning.

Rapport från försöken med Vik Lyn-grimma (sista sidan).  • Comments(0)//forskning.equinfo.se/#post239