Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Träskor för sjuka hovar

SjukdomarPosted by Sara Mon, January 27, 2014 14:12:44

Träskor kan användas som sjukbeslag. Men då handlar det inte om den typen av skor som du slänger på dig för att gå ut med soporna.

Träskorna kan användas till exempel för fånghästar, vid hovbensfrakturer, tunna sulor eller bärrandsröta. Fördelarna är många. Materialet är lätt att få tag i, billigt, har låg vikt, är lättarbetat och lätt att justera, även när skon sitter på hoven. Trä tar även upp stötar till viss del. Skon kan lätt ändras för att påverka överrullning, trakthöjd och anläggningsyta.

En av de forskare som jobbat med träskorna är amerikanen Stephen E. O´Grady som presenterade tekniken vid ett speciell träff med inriktning på hovar som hölls av American Association for Equine Practitioners i september 2013. Han diskuterade i första hand träskon som en hjälp vid fång. En av de saker han tryckte på var vikten av att inte bara röntga hoven från sidan för att se eventuell hovbensrotation, utan även rakt bakifrån/framifrån. Då går det att se om hovbenet tippat åt sidan och hovslagaren kan anpassa arbetet bättre för att avlasta och stabilisera.

Träskon görs av plywood, antingen två skivor som limmas ihop eller en skiva. Den sågas helt enkelt ut med sticksåg och vinklarna anpassas beroende på vad man vill uppnå. Skon är ganska tjock jämfört med vanliga skor, upp till nästan tre centimeter rekommenderas, vilket gör att det finns gott om utrymme för att justera exempelvis överrullningen.

Skon sätts fast med skruvar och för att fästa dem i hoven borras det hål genom sidorna i hovväggen.

O´Grady beskriver att han och hans kolleger har använt träskor i många år och tycker att de ger ett bra alternativ för hovslagaren vid behandling av fång.

Djupare läsning och utförliga bilder:

O´Grady, S.E., Steward, M.L. & Parks, A.H. 2007. How to construct and apply the wooden shoe for treating three manifestations of chronic laminitis. AAEP Convention Proceedings, 2007.

Steward, M.L. 2003. How to construct and apply atraumatic therapeutic shoes to treat acute or chronic laminitis in the horse. AAEP Convention Proceedings, 2003.  • Comments(0)//forskning.equinfo.se/#post235