Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Immunoterapi mot sommareksem

SjukdomarPosted by Sara Mon, September 02, 2013 07:15:26

Sommareksem är oftast ingen dödlig sjukdom men mycket plågsam för en drabbad häst och arbetsam för hästägaren. De enda behandlingarna som finns nu är att skydda hästen från insekterna genom insektsmedel, installning eller insektstäcken samt användning exempelvis någon form av antihistamin.

Forskarna hoppas i framtiden kunna använda sig av immunoterapi. Vid immunoterapi behandlas hästen med medicin baserad på just de insekter som hästen reagerar på. Det är inte själva bettet som kliar utan allergenet, ett protein från insekten. Tanken är att om hästen utsätts för upprepade små doser av allergenet genom medicinering så minskar allergireaktionerna.

Forskarna har redan i försök lyckats behandla eksemhästar genom immunoterapi med protein från svidknott. Problemet är att för att få ihop tillräckligt med protein för att behandla en häst behövs omkring tiotusen knott. Därför hoppas forskarna nu kunna framställa proteinerna i laboratorier för att behandlingen ska kunna användas i praktiken. Bland annat har de programmerat bakterier att producera de aktuella allergenerna och försöken visar att de framkallar lika stora reaktioner som allergenerna från knott.

De bakterieframställda allergenerna har också använts för att ta fram blodprov för att kunna diagnosticera insektsallergin.

Djupare läsning:

van der Meide, N.M., Roders, N., Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan, M.M., Schaap, P.J., van Oers, M.M., Leibold, W., Savelkoul, H.F. & Tijhaar, E. 2013. Cloning and expression of candidate allergens from Culicoides obsoletus for diagnosis of insect bite hypersensitivity in horses. Veterinary Immunology and Immunopathology, vol. 153, nr. 3-4, s. 227-239.

Tidigare inlägg om sommareksem.  • Comments(1)//forskning.equinfo.se/#post217