Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Afrikansk hästpest

SjukdomarPosted by Sara Tue, August 20, 2013 09:24:54

För några år sedan var det ett stort utbrott av sjukdomen blåtunga i Europa. Den drabbar idisslare och myndigheterna satte in ett omfattande vaccinationsprogram för att få bukt med problemet. Utbrottet är oroande även ur ett hästperspektiv. Blåtunga sprids nämligen på samma sätt som afrikansk hästpest, en mycket allvarlig och fruktad sjukdom. Blåtunga och afrikansk hästpest är släkt och båda sprids med svidknott. Utbrottet av blåtunga är en varningssignal om att samma sak skulle kunna hända med afrikansk hästpest.

I Nederländerna uppskattar forskare att risken för att få in en ny sjukdom, t ex afrikansk hästpest, har halverats med de smittskyddsåtgärder som har vidtagits. Men risken är alltså långt ifrån obefintlig. Förutom att smittan kan komma med hästar som reser utgör importerade åsnor och zebror en stor risk eftersom de kommer från högriskområden.

En häst som insjuknar får bland annat feber, andningsproblem och ödem. Dödligheten är så hög som mellan 50 och 90 procent. Det finns olika former av sjukdomen med varierande prognos. Det finns ingen behandling för en smittad häst men däremot ett vaccin. Sjukdomen finns i huvudsak i södra delarna av Afrika men har tidvis dykt upp i Sydeuropa. Bland annat ställde smittan till problem vid OS i Barcelona 1992.

Djupare läsning:

Afrikansk hästpest. African Horse Sickness Trust.

Afrikansk hästpest. SVA.

Blåtunga. SVA.  • Comments(0)//forskning.equinfo.se/#post215