Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Magsår försämrar syreupptaget

SjukdomarPosted by Sara Mon, July 22, 2013 20:50:04

Det finns vetenskapliga studier som pekar på att mellan 82 och 93 procent av engelska fullblod i galoppträning har magsår. Forskarna vet däremot inte hur magsår påverkar prestationen. De flesta är nog överens om att det är negativt men det finns få studier på området.

Några amerikanska forskare framkallade magsår hos en grupp fullblod för att kunna testa hur deras prestationsförmåga sedan påverkades. Hästarna fick omväxlande tillgång till foder och fasta i 24-timmars cykler, ett säkert sätt att orsaka magsår. En grupp av hästar behandlades för att motverka magsår och de hade heller inte några magsår när de sedan undersöktes.

Magsåren som forskarna lyckades få fram var lite lindrigare än de som man sett hos hästar i tävling men det kan ändå ge en vink om hur hästarna påverkas. Prestationen testades på rullmatta och det fanns en skillnad i hur länge hästarna orkade springa innan de blev trötta. Dag 56 i försöket tröttnade hästarna med magsår i genomsnitt en minut tidigare än de andra - men de höll samma hastighet och det var stora variationer mellan individer. Syreupptagningsförmågan var signifikant högre hos de friska hästarna än hos de med magsår - och det har stor betydelse i en så fysiskt krävande sport som galopp.

Det var bara ett fåtal hästar i studien så det behövs fler undersökningar för att klarlägga exakt vad magsåren gör. Resultaten pekar ändå på att den som lyckas hålla sina hästar friska och välmående – utan magsår – har mycket att vinna inom sporten.

Djupare läsning:

Nieto, J.E., Snyder, J.R., Vatistas, N.J. & Jones, J.H. 2009. Effect of gastric ulceration on physiologic responses to exercise in horses. American Journal of Veterinary Research, vol. 70, nr. 6, s. 787-795.

Tidigare inlägg om magsår.  • Comments(0)//forskning.equinfo.se/#post212