Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Harva ridbanan

Skötsel & stallmiljöPosted by Sara Tue, July 16, 2013 08:13:49

Forskare från Storbritannien och Sverige försöker räta ut några frågetecen kring hur skötseln av underlaget påverkar hästen. De presenterade några inledande resultat på 7th International Conference on Canine and Equine Locomotion på Strömsholm och British Equine Veterinary Associations årliga konferens 2012. I de två studier har forskarna jämfört ett underlag före och efter ytlig harvning.

I en av studierna registrerade de rörelsemönstret i arbetstrav samt underlagets egenskaper på tio platser runt om ridbanan. Underlaget var en blandning av vaxad sand och gummi.När underlaget var nyharvat gled bakhoven mer mot underlaget, kotlederna sträcktes mer och hasvinkeln var större under vissa delar av steget. Den mekaniska hoven som mätte underlagets egenskaper visade att den maximala belastningen var något mindre på det nyharvade underlaget. Den visade även att hovens grepp blev bättre vilket forskarna tror är orsaken till att hästen kunde ändra sitt rörelsemönster och böja och sträcka lederna mer. Resultaten understryker hur viktigt det är att underlaget är lika över hela ridbanan eftersom hästarna ändrar sitt rörelsemönster i så hög grad efter hur underlaget är. Däremot är det bra att trän på varierande underlag för att stärka hästen, men med varierande menas alltså inte en ojämn ridbana.

I den andra studien testade de underlaget på tio ridbanor med två olika underlag före och efter harvning. För att se hur jämna banorna var testades tio olika platser på varje ridbana. Den mekaniska hoven mätte underlagets fasthet, friktion och elasticitet.

Underlagen som bestod av vaxad sand och gummi blev fastare och fick lägre friktion efter harvning medan vaxad sand och fiber blev mindre fast och mindre elastiskt men med ökad friktion. Forskarnas resultat från de här första studierna går inte att översätta till praktiska rekommendationer eftersom det bara gäller två underlagstyper på några få ridbanor. Däremot kan man konstatera att underhållet och underlaget samverkar och det är inte så lätt att säga vad effekten av skötselåtgärderna blir. Tidigare studier har visat att regelbunden skötsel av underlaget minskar skaderisken men mycket av den forskning som är gjord har handlat om trav- eller galoppbanor.

De två studierna är en liten början i ett stort och komplext forskningsområde. Förhoppningsvis kommer det fler undersökningar snart som kan hjälpa till att förbättra underlagen i praktiken.

Djupare läsning:

Kort om projektet från Animal Health Trust.

Tidigare inlägg om landning efter hinder.

Almblad, P. 2012. Stötdämpning i ridbanor och på gräsmark. Sveriges Lantbruksuniversitet, Hippologenheten. Examensarbete K19.

  • Comments(0)//forskning.equinfo.se/#post211