Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Termografi för sadeltillpassning

Skötsel & stallmiljöPosted by Sara Mon, July 01, 2013 10:12:18

En termografikamera mäter den infraröda strålning som kroppen avger från ytan, det vill säga kroppsytans temperatur. Med hjälp av bilden, termogrammet, och ett bildbehandlingsprogram kan man sedan mäta och beräkna vad man ser. Tekniken kan registrera värmeskillnader ner till 0,01 grad vilket gör den betydligt känsligare än en manuell visitation. Till exempel kan man fortsätta att följa en läkeprocess efter att de kliniska symtomen försvunnit. Det kan användas till bland annat fång, ledproblem, hovbölder, aktiva överben, griffelbensfrakturer och ryggproblem.

Pälsen isolerar vilket påverkar termografibilden. Så länge pälsen är jämn gör det ingenting men t ex virvlar kan synas på termogrammet och om hästen är klippt på delar av kroppen kommer dessa områden se varmare ut.

Områden med ökad värme kan tyda på ökad ämnesomsättning, ökat blodflöde eller inflammatoriska processer. Kalla områden kan också vara intressanta och visa på minskat blodflöde eller nervpåverkan. Det är mycket viktigt att den som utför termografin har goda kunskaper om tekniken eftersom det är lätt att feltolka bilderna.

Ett exempel på en studie där termografi använts för att mäta sadelns påverkan på hästen kommer från Brasilien. Forskarna inriktade sig på hopphästar och de tittade på totalt 129 hästar med 62 sadlar. Med andra ord var det inte ovanligt att flera hästar delade på en sadel. Varje sadel användes i genomsnitt till nästan fem hästar.

Termogrammen visade att 56 procent av hästarna hade ojämnt tryck från sadeln efter bara en kvarts ridning. Hela 40 procent hade områden med ökad värme redan innan ridningen påbörjades vilket indikerar att de var påverkade av en dåligt tillpassad sadel sedan tidigare. Värme på manke eller ryggrad fanns hos runt en tredjedel av hästarna i studien.

Bara två hästar visade missnöje vid sadlingen så det gick inte att gissa sig till vilka som hade bra och dåliga sadlar. Många av de hästar som visade sig ha ojämn tryckfördelning under sadeln delade sadel med flera andra hästar vilket visar hur viktigt det är att sadeln verkligen är anpassad för den aktuella hästen. Visst kan en sadel passa flera hästar, men inte alla hästar, säger en av forskarna.

Djupare läsning:

Arruda, T.Z., Brass, K.E. & De La Corte, F.D. 2011. Thermographic assessment of saddles used on jumping horses. Journal of Equine Veterinary Science, vol. 31, nr 11, s. 625-629.

Evaluating saddle fit analysis. Marcella, K.L. 2013. dvm360 Magazine.

Nordfeldt, K-J. 2004. Klinisk termografi som diagnostiskt hjälpmedel vid rörelsestörning hos häst. Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för kirurgi och medicin stordjur. Examensarbete vol. 2004:30.

Tidigare inlägg om tryckfördelning från galoppsadlar.

Tidigare inlägg om lättridning.

  • Comments(0)//forskning.equinfo.se/#post209