Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Vitamin D

Utfodring & fodermedelPosted by Sara Mon, February 11, 2013 10:04:05

Vitamin D har hormonella egenskaper och behövs för omsättningen av kalcium och fosfor. Det är alltså mycket viktigt för hästens hållbarhet och hälsa. Det finns olika former av vitaminet, D2 (ergokalciferol) och D3 (cholekalciferol), och de har lite olika egenskaper och ursprung.

D3 produceras av hästen själv i en process som startar när huden träffas av solens strålar. När hästen är ute i solen på sommaren bildas ett överskott av vitamin D3 som lagras för att kunna användas när det behövs. Täcken, svagare sol på vintern och kort tid ute varje dag är faktorer som minskar bildandet av vitamin D3.

D2 produceras i torkat växtmaterial när solen lyser på det. Hö som fått ligga och torka ute på fältet innehåller ofta mer vitamin D2 än skulltorkat hö eller blött hösilage.

Om det finns för lite vitamin D i hästens kropp hämmas upptaget och omsättningen av kalcium och om det fortsätter under en längre tid urkalkas skelettet. Höga doser av vitaminet orsakar förgiftning vilket ger i stort sett samma symtom som brist. Nästan alla kommersiella foderblandningar innehåller tillsatt vitamin D och nuvarande rekommendationer är att det inte behöver kompletteras extra.

På senare tid har det kommit forskningsresultat som visar att många människor skulle ha nytta av att komplettera sin kost med vitamin D, särskilt nordbor. Vid nordliga breddgrader bildas inte tillräckligt mycket vitamin D3 under vintern och även om minskningen inte leder till direkta bristsjukdomar så har ett tillskott visat sig ha en positiv effekt på flera sjukdomstillstånd. Frågan är om även rekommendationerna till hästar kommer att ändras i framtiden beroende på var i världen hästen lever?

Djupare läsning:

Crandell, K. Fat soluble vitamins and the performance horse. Kentucky Equine Research.

Crandell, K. Vitamin requirements in the horse. Kentucky Equine Research.

Nya rön om vitamin D till människor sammanfattat av läkaren Andreas Eenfeldt.

Informationsfilm om vitamin D och dess funktion i kroppen.

  • Comments(0)//forskning.equinfo.se/#post189