Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Huvudpositionen kan avslöja ryggsmärta

SjukdomarPosted by Sara Mon, December 17, 2012 07:02:18

I en fransk studie har forskarna försökt hitta en koppling mellan ryggont och hästens huvud- och halsposition när den står fritt. De tittade på två grupper av hästar, nio stycken som gick på lösdrift och promenadreds ibland och nio ridskolehästar som stod på box och reds mellan fyra och tolv timmar per vecka.

Hästarna undersöktes av kiropraktor och även med hjälp av elektromyografi (EMG) som registrerar aktiviteten i musklerna. Enligt kiropraktorns bedömning så hade tio av hästarna, alltså över hälften, allvarliga ryggproblem, en hade lindriga problem och sju var helt fria. Undersökningen med hjälp av EMG gav i stort sett identiska resultat, samma hästar bedömdes som fria från problem och nio av de hästar som kiropraktorn bedömde hade allvarliga problem fick samma utlåtande efter EMG.

Det fanns ingen koppling mellan ryggproblem och ålder men vid båda undersökningarna var det väldigt stora skillnader mellan grupperna med mest problem hos ridskolehästarna.

Hela atikeln inklusive bilder på några av hästarna finns att läsa via länken här nedanför. En av tankarna med studien är att försöka hitta sätt att bedöma hästens välfärd på som inte kräver en massa utrustning och/eller tid. Dit är den en bit kvar men förhoppningsvis kommer det mer liknande projekt som kan hjälpa till att skapa ett bra bedömningsunderlag för vad som är bra välfärd för hästen.

Djupare läsning:

Lesimple, C., Fureix, C., De Margerie, E., Sénèque, E., Menguy, H. & Hausberger, M. 2012. Towards a Postural Indicator of Back Pain in Horses (Equus caballus). PLoS ONE 7(9): e44604.

  • Comments(0)//forskning.equinfo.se/#post181