Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Förutsäga hästens motivation

Träning & tävlingPosted by Sara Mon, November 12, 2012 08:20:31

Både vid hästforskning och hästträning skulle det vara praktiskt att kunna förutsäga motivationen och inlärningsförmågan hos en viss häst för en specifik uppgift. Tjeckiska forskare har försökt hitta ett sätt att göra det genom att leta efter egenskaper som hänger ihop med om hästarna klarar en uppgift eller inte.

De testade 53 hästar som till vardags antingen användes för promenadridning eller lätta klasser i hoppning eller fälttävlan. Hästarna tränades att gå fram till en hink med foder och uppgiften gjordes sedan svårare genom att hästarna behövde gå 25 meter och runda ett staket för att komma till hinken.

De samlade in information om hästarnas ålder, kön och hur ägaren uppfattade hästens personlighet. Ägaren fick beskriva hästens dominans, hur beroende den var av andra hästar och av människor och sen fick ägaren uppskatta hästens inlärningsförmåga.

Forskarna presenterade sitt resultat på ISES-konferensen (International Society of Equitation Science) i Skottland i somras. De ville dels kunna underlätta den här typen av beteendeforskning genom att kunna förutse vilka hästar som kommer att genomföra en uppgift men de poängterar även att kunskapen om hästens motivation för olika saker är värdefull ur ett välfärdsperspektiv.

Mindre än hälften av hästarna (24 st) genomförde testet som det var tänkt. Av de som "misslyckades" var det flera som inte ens genomförde den första träningen och några som tappade motivationen under processen. Det enda i försöket som hade samband med hästens resultat i testet var hur ägaren uppfattade sin hästs inlärningsförmåga. 55 procent av de hästar som enligt ägaren hade hög inlärningsförmåga klarade uppgiften men bara 16 procent av de som hade beskrivits som "medel".

Forskarna säger i sin slutsats att bara en person med en lång relation till hästen kunde förutse hur den skulle reagera under testet. Det är intressant ur forskningssynpunkt eftersom många test av det här slaget missar just detta att olika hästar är väldigt olika motiverade för en viss uppgift. För att förklara det enkelt så är det lätt att bevisa att en Shetlandsponny är smartare än ett varmblod om man använder sig av foder i uppgiften. Det man egentligen mäter är förmodligen hur motiverad individen är att komma åt fodret och det gäller att vara medveten om det om man ska göra jämförelser mellan olika hästar.

Djupare läsning:

Pokorná, M. & Bartošová, J. 2012. Can the horses with low motivation to cooperate during cognitive testing be detected? Proceedings of the 8th International Equitation Science Conference, Edinburgh, s. 151.

  • Comments(0)//forskning.equinfo.se/#post176