Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Hur vänja hästen vid farliga föremål?

Träning & tävlingPosted by Sara Mon, October 08, 2012 10:45:14

Vilken strategi är bäst att använda om hästen inte vill gå förbi något som den tycker ser farligt ut; att låta hästen undersöka i sin egen takt eller försöka få den att gå fram genom framåtdrivande hjälper? Danska forskare har börjat undersöka det och presenterade några resultat på ISES-konferensen (International Society for Equitation Science) i somras.

De använde 22 danska varmblodsvalacker i sin studie. Alla var mellan två och tre år och de delades upp i två grupper. Försöket bestod av att vänja hästarna vid ett uppfällt paraply som låg på marken. Den ena gruppen uppmuntrades att närma sig paraplyet genom att en person ledde hästen i grimma och grimskaft och drog i grimskaftet när den inte ville gå framåt, s.k. negativ förstärkning. Den andra gruppen släpptes lös en och en i arenan där paraplyet låg och de fick själva undersöka och ta den tid de behövde för att gå fram.

Forskarna mätte hjärtfrekvensen och gjorde beteendestudier samtidigt som de mätte tiden det tog innan hästen var framme vid paraplyet. Gruppen som fick vara lösa och själva närma sig paraplyet hade lägre hjärtfrekvens och visade även färre beteenden som tydde på stress jämfört med de hästar som leddes fram. Alla hästar som leddes var framme vid paraplyet inom två minuter men den lösa gruppen tog längre tid på sig.

Det intressanta i studien är resultaten de fick dag två i försöket. Då fick alla hästar gå lösa i arenan och det stod en hink med foder bredvid paraplyet. Samma mätningar gjordes för att se om det fanns någon skillnad i hur hästarna i de två grupperna hade vant sig vid situationen.

Det tog nästan dubbelt så lång tid för de hästar som även varit lösa dagen innan att gå fram till foderhinken. Forskarnas slutsats av försöket är därför att i just den här situationen innebar negativ förstärkning mer stress för hästarna i början men det gjorde att de vande sig vid föremålet fortare. Mer forskning är på gång från det danska forskarteamet för att nysta vidare i ämnet!

Djupare läsning:

Christensen, J.W. 2012. Object habituation in horses: negatively reinforced vs. voluntary approach to novel objects. Proceedings of the 8th International Equitation Science Conference, Edinburgh, s. 152.

Christensen, J. W. 2012. Object habituation in horses: The effect of voluntary vs. negatively reinforced approach to frightening stimuli. Equine Veterinary Journal. doi: 10.1111/j.2042-3306.2012.00629.x

Tidigare inlägg om inlärning.

  • Comments(2)//forskning.equinfo.se/#post171