Forskning & Fakta

Forskning & Fakta

om hästar och hästsport.

Titta gärna in på hemsidan www.equinfo.se för mer information och en förteckning över alla inlägg.Trevlig läsning, hälsningar Sara Slottner.

Foderstrupen

Anatomi, fysiologi, avelPosted by Sara Mon, September 03, 2012 18:04:18

När hästen tuggar blandas fodret med saliv och går då lättare att svälja ner. När hästen sväljer öppnas foderstrupen vi svalget och en våg av muskelsammandragningar gör att fodret passerar genom foderstrupen till magsäcken. Första delen av sväljningen är frivillig men när fodret väl når svalget sker resten reflexmässigt. Mellan 20 och 30 muskler är involverade och när processen väl börjat kan den inte avbrytas.

Eftersom fodret förs till magsäcken med hjälp av muskelsammandragningar och inte enbart genom gravitation så kan hästen beta och svälja utan att behöva lyfta på huvudet. Musklerna runt foderstrupen består av ett inre lager med runtgående muskler och ett yttre lager med längsgående. Foderstrupen ligger ytligt under huden och en omgång med foder som sväljs ner syns från utsidan när den passerar. Själva foderstrupen påminner om en cykelslang utan luft i, när den är tom är den alltså inte utspänd.

Eftersom hästen producerar stora mängder saliv när den tuggar så syns det tydligt om det blir stopp i foderstrupen. Det kan komma foderblandad saliv ur näsborrarna tillsammans med andra symtom som hosta, kolik, kväljningar med mera. Orsaken är ofta foder som satt sig fast, exempelvis stora bitar av äpple eller morot, betfor som inte svällt tillräckligt före utfodring eller torrt kraftfoder som ätits för fort.

Djupare läsning:

Tidigare inlägg om saliv.

Tidigare inlägg om magsäcken.

Feige, K., Schwarzwald, C., Fürst, A. & Kaser-Hotz, B. 2000. Esophageal obstruction in horses: a retrospective study of 43 cases. Can Vet J, vol. 41, s. 207-210.

Film från endoskopi.

  • Comments(0)//forskning.equinfo.se/#post166